hujung daun tuh kita potong sikit.. koyakkan pakai tangan jer.. camni.. ups.. blur plak.. silap fokus... abaikan yer.. andaikan nampak ler....
pastu bukak.. okeh.. besar daun palas nih.. tak macam daun kelapa..
kemudian kawan-kawan, kita bentukkan kon.. macam kat bawah nih..
dengan penuh kelembutan lipat mengikut bentuk... sekali...
dan sekali lagi.. maksudnya hanya dua kali ya...
kemudian alihkan kedudukan dengan hujung daun terjulur ke bahagian atas... menggunakan hujung daun, buatkan satu lagi kon... dan masukkan pada bucu yang berhampiran tuh... kemudian kemaskan...
adjust bagi dia cantik.. nih saya buat kosong jer nih... soo.. takdelah nampak gelembungnya.. menurut mak zu.. kalau nak senang dah siap bentukkan dulu.. maknanya anyam kosong.. pastu bila pulut dah siap baru masukkan...
akhir sekali hujungnya kita simpulkan ketat-ketat.. supaya isi tak terkeluar... ada paham??
kemudian kita isikan dengan pulut.. maknanya kena bukak balik dan isikan sekadar penuh... selepas itu bulihlah direbus... bahagian bawah alas dengan daun rejek dan kemudian rebus hingga air kering dan nampak berminyak..
seperti ini.. nampak berkilat kan?? baru pass.. hehe.. :)
selamat mencuba.. harap dapat membantu..
**pasni nak ajar anyam ketupat plak.. huhu...
No comments:
Post a Comment